WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

SPRINGFIELD

March 15, 1978

FILE NO, s~13@2

sevsmmm. ETHICS AND N \
CONFLICT OF INTEREST: _
Lease of Property by State's Attorney

~to Secretary of 3tate .

Honorable Norbext J. Goetten
State's Attorney of Greene QO

Courthouse
Carrollton, Illinoies 6201

Dear Mr. Goetten:
I have yot wherein you ask whether section
11.1 of the Illini g Act (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 127,

par. 132,11-1) prohiplte.aStdte's Attorney from leasing property

to the Selr ary oi.staté; ‘It is my opinion that section 11.1l

» a lease, | |

141 geperallyhprohihits certain individuals
frém entering into contracts which are paid by funds appropriated

by the General Assembly. The section reads as follows:
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"It is unlawful for any person holding sn elective
office in this State, holding a seat in the Genecral
Aasembly, or appointed to or employed in any of the
offices of state government, or who is an officer or
employee of the Illinois Building Authority or the
Illinois Toll Highway Authority, or who is the wife,
husband or minor child of any such person to have or
acquire any contract, or any direct pecuniary interest
in any contract therein, whether for statiomery, printing,
paper or for any services, materials or supplies, which
will be wholly or partially satisfied by the payment
of funds appropriated by the General Assembly or the
State of Illincis or in any contract of the Illinois
Building Authority or the Illinois Toll Highway Authority.
Payments made for a public aid recipient are not payments
pursuant to a contract with the State within the meaning
of this bection.

It is unlawful for any firm, partnership, association
or corporation in which any such person is entitled to
receive more than 7 1/2% of the total distributable
‘income to have or acquire any such contract or direct
pecuniary interest therein.

It is unlawful for any firm, partnership, asscciation
‘or corporation in which any such person together with
his spouse or minor children is entitled to receive
more than 15%, in the aggregate, of the total distributable
income to have or acquire any such contract or direct
pecuniary interest therein.

Nothing in this Section invalidates the provisions
of any bond or other security hereto or hereafter offered
for sale or sold by or for the State of Illinois.

This Section does not affect the validity of any
contract made between the State and an officer or
‘employee of the State or member of the General Assembly,
his spouse, minoxr child or any combination of such
persons, if that contract was in existence before his
election or employment as such officer, member, or
employee. Such a contract is void, however, if it cannot
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be completed within 6 months aftsr such officey, member,
or employee tskes office, or is employed.

- This Section does not apply to (1) a2 contract fox
personal sexvices as a teacher or school administrator
between a member of the General Assembly or his spouse,
or a state officer or employee or his or hexr zpouse, ind
any school distriet, junior college district, the
University of Illinois, Southern 1llinois University
oxr any institution under the control of the Board of
Governors of State Colleges and Universities or under
the control of the Board of Regents or {2) s contract
for personal service of 5 wholly miniszsterial character
including but not limited to services as a laborer,
clerk, typist, stenographer, page, bookkeeper,
raeceptionist or telephone switchboard operator, made by
a apouse or minor c¢hild of an elective or appointive
state officer or employee or of a member of the General
Aszsembly or (3) payments made to a member of the General
Ascembly, 3 State officer or employee, his or her spouse
or minor chilé acting as s foster parent, homemaker,
advocate, or volunteer for or in behalf of a child or
family served by the Department of Children and Family
Ssrxvices,

Any person convicted of s violation of this

section shall be guilty of a business offense and

zhall be fined not more than $2,500.°¢

{Emphasis added,)

Section 11.1 iz applicable to “any person holding an
elective office in this S$tate." The determinative issue is whether
this language refers to State's Attormeys. Literally, this
language could refer to any person holding an elective office at

any level of govermment. This would include county, township

and municipal officials, along with elected officials in other

units of local government and school districts,
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The basic rule of statutory construction is to give

effect to the intention of the legislature.  (Electxical Con-

tractors ass'n. of Chicggo v.:Iliinois Builﬁiggzhuthorité (1966),
33 111, ZﬂlSBT. 551.} In asce:tazning the 1egialatrve intent.
the entire s§a£uta muwt h@ ex&mined; (Ccan Ve Cesana aircraft
(1973), 53 111. 2d 526. 528 ) & single 5antence or paragraph of
an act standing alone may appear to hava one maaning. whereas on

-reading it with tha entxre aat a different legislativs intent

may be evidéent. Amarlcan ateel Fanndxiea Ve Gotdan (1949). 404
I11. 174, 1aos Czouch v. m:m (1945), 390 111, 112, 115,

although the literal lsnguage in the first sentence of
section 11,1 may suggest thmt the section applies to all elected
officials, the prcvisiana in the entire section’ make it clesr
that the legimlative intent is that this language rmferﬂ to
elected State officials. The £ifth and sixth paragraphs of the
section except State offictals in aertain in&tances from the
sectton’s general pxahibltion. The exceptians relate to contracts
that are in exiatenca prlor to the gtate official's eleetlon.
teaching contracts with State officialﬁ. an& payments made to

te Offiﬂialﬂ who aat aa foster purents.
The excepticns axE'expresaly and specifically'limitea'

to State officers and o not extend to all eleéte@ officials.




Honorable Norbert J. Goetten - 5,

A statute is not to be given a construction that produces an

il;ogxcal result, (Zelkovich Ve Inﬂuatrial Cammisaioa (1956.

8 Ill. 24 146, 150 )] There is no logical reason for excluﬁing
local officials from the axceptions 1n th@ £ifth and sixth
paragraphs of sec;icn,l@.l; I can coqcexva of no reason why a
local official should be prohibited from teaching at a state
university or i:omvaccepting payments toriéérving Qé a foster
parent while State officials are exgepteé'from such ptohibitiona.
The exceptions are of such 3‘nature Ehat 16§ic énﬂléommcn sense
require that thasa exceptiéhs shoulﬂ extend to all officials who
are subject to the general pmohibiticn in section ll.l. Because
the lmgi&latura haz axpxmsaly and tep@atedly limited the exceptions
to State officers, it must be concludea that the general pro-
hibition in section 1il. 1 is also lzmited to 5tate officexs.
Therefore, it is my opinion_that the prohibition in section 1l.1
of the Illinois Purchasing Ae against @nt@ring into contracts
‘that are paid by funds appropriated hy the General Awaembly applies
to elected State cfficgrs, but éées not apply to elected officers
in units of local government or in schéol aistricté.

The State oificerm referxed to‘in the phrase “any
perzon holding an elective office in this State® sre those State
officers that are elected on a &tate-wide basis. This inter-

pretation is required by the fact that section 11.1 is expressly
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applicable to .any person "holding a seat in the General Assembly.®
Specific reference to legislators would be unnecessaxy if the
phrase “"any person holding an elective office in this State®
referred to all elected State officers since legislators are
eledtea'offi&era in the legislative branch of State government.
Specific reference to this group of State officers who are elected
"in* the State but not on a State-wide basie convinces me that the
phrase “in this State® in section 11.1 means “throughout the
state." Thus, “any person holding an elective office in this
state® refers to State~wide offlces; that iz, the Governor, the
Lieutenant Governor, the Attorney General, the Secretary of
$tate, the Comptroller and the Treasurer.

Because the phrase does not refer to the office of
State's Attorney, it is my opinion section 11.1 of the Illinois
Purchasing Act does not prohibit a State's Attorney from entering
into a contract that is paid by funds appropriated by the General
Asgembly. Therefore, the section does not prohibit a State's
Attorney from leasing property to the sSecretary of &tate.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAML




